Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2010

"Ο ΧΑΓΚΕΝ ΦΛΑΪΣΕΡ ΚΑΙ ΟΙ ΠΟΛΕΜΟΙ ΤΗΣ ΜΝΗΜΗΣ"

ΤΕΤΑΡΤΗ 24/11/2010
ET1 στις 23:00 μ.μ.
"ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ"
"Ο ΧΑΓΚΕΝ ΦΛΑΪΣΕΡ ΚΑΙ ΟΙ ΠΟΛΕΜΟΙ ΤΗΣ ΜΝΗΜΗΣ"


Η εκπομπή που εδώ και τρεις δεκαετίες καταγράφει τις σημαντικότερες μορφές της πολιτιστικής, κοινωνικής και καλλιτεχνικής ζωής της χώρας.

Ο Χάγκεν Φλάισερ είναι από τους επιφανέστερους ιστορικούς της Ευρώπης με σημαντικά βιβλία (Το Στέμμα και η Σβάστικα κ.λ.π.), μελέτες, άρθρα, αλλά και σημαντικές παρεμβάσεις, όπως η αποφασιστική συμμετοχή του στην αποκάλυψη του ναζιστικού παρελθόντος του Βάλντχαϊμ στη Θεσσαλονίκη.

Παράλληλα είναι καθηγητής στο πανεπιστήμιο Αθηνών και απόλυτα ενταγμένος στην ελληνική πραγματικότητα, καθώς ζει στην Ελλάδα μόνιμα από το 1977 (είχε ξεκινήσει να έρχεται στην περίοδο της χούντας ήδη) και είναι παντρεμένος με Ελληνίδα, της οποίας συγγενείς είχαν εκτελεσθεί στην σφαγή των Καλαβρύτων.

Κεντρικός άξονας της εκπομπής θα είναι το τελευταίο του βιβλίο Οι πόλεμοι της μνήμης, που ήδη θεωρείται μοναδικό στο είδος του και εξετάζει σε βάθος την σχέση των λαών με το πρόσφατο παρελ-θόν του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Μέσα από μια εντυπωσιακή παράθεση γεγονότων, στοιχείων και αναλύσεων, βλέπουμε πώς έγινε η πρόσληψη των αιματηρών γεγονότων σε Δυτική και Ανατολική Ευρώπη σε σχέση με την δημοκρατία και τον υπαρκτό σοσιαλισμό, πώς τα ίδια γεγονότα εξέλαβαν εντελώς αντίθετη διάσταση μετά την πτώση του Τείχους, ποιες μορφές παίρνει η περίφημη γερμανική ενοχή, ποια η αντιμετώπιση των Εβραίων και μέσα σε όλα αυτά φυσικά, η θέση της Ελλάδας.

Σκηνοθεσία - Σενάριο: Ηλίας Γιαννακάκης
Παραγωγή:Ελληνική
Παραγωγή: Cinetic

Περισσότερες πληροφορίες: http://tvradio.ert.gr/details.asp?pid=3237508&chid=8

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου