Κυριακή 7 Απριλίου 2013

CHERCHEZ ΝΑ ΦΑΜ! Ο Μποστ του Τύπου


CHERCHEZ ΝΑ ΦΑΜ! Ο Μποστ του Τύπου
Θέμα της έκθεσης είναι η γελοιογραφική σάτιρα του Μποστ στον ημερήσιο και περιοδικό τύπο από τα τέλη του 1950 έως το 1980.
Τα ιδιοφυή σκίτσα του καλλιτέχνη εντάσσονται σε ιστορικό πλαίσιο και  η έκθεση ανιχνεύει την σύγχρονη σημασία της σάτιράς του, καθώς και την αισθητική της αρτιότητα, που ξεπερνά το εφήμερο.
Ο Μποστ είναι τώρα όσο ποτέ πολιτικά επίκαιρος.
Με επίκεντρο τους θρυλικούς χαρακτήρες του, την καθημαγμένη Μαμά Ελλάδα, την Ανεργίτσα και τον Πειναλέοντα, οι γελοιογραφίες του συσχετίζονται με την σημερινή Ελλάδα της κρίσης.
Στην έκθεση, επίσης, αναδεικνύεται η φιλολαϊκή οπτική του Μποστ που ξεπερνά τα κομματικά πλαίσια και δηλώνει πίστη σε ένα δημοκρατικό ήθος συμμετοχής.
Σημαντικό σκέλος της είναι και τιμητικό αφιέρωμα στον Μποστ από σύγχρονους γελοιογράφους: το παρόν διαλέγεται με το παρελθόν, ωθώντας μας, όχι μόνο να γελάσουμε με τα χάλια μας, αλλά και «να λογαριάσουμε πώς προχωρούμε.».

Η έκθεση είχε προταθεί και σχεδιαστεί από την ιστορικό τέχνης Μαρία Κοτζαμάνη που χάθηκε πρόσφατα και υλοποιείται με την επιμέλεια της Μαρίνας Κοτζαμάνη, ως προσφορά στην μνήμη της μητέρας της.

Πρόγραμμα συναντήσεων: http://www.benaki.gr/index.asp?lang=gr&id=202010001&sid=1302

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου